Tennisleraar van het Jaar 2019

Titel Tennisleraar v/h Jaar is kroon op werk Joost van der Marel

Het was al een feestelijk jaar voor Joost van der Marel en vrijdag 11 oktober kwam daar nog een mooi hoogtepunt bij. In het jaar van zijn veertigste jubileum als tennisleraar bij de Apeldoornse TV De Maten, werd hij tijdens het KNLTB Trainerscongres uitgeroepen tot Tennisleraar van het Jaar, een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Tennisleraren en de KNLTB. “Het is een kroon op mijn werk.”

Zijn uitverkiezing op het congres in Nieuwegein, naast de eervolle titel onder meer goed voor een KNLTB-cheque van 1.000 euro, is zeker niet aan de aandacht van media en vrienden en bekenden ontsnapt. “Als ik een keer geen les hoef te geven, heb ik continu wel bezoek of telefoon”, zegt hij lachend. “Gisteren ontving ik zelfs bloemen van de burgemeester!” Het komt hem toe, zo vinden ze op de vereniging, die hem voordroeg voor de onderscheiding. Want Van der Marel is al jaren hét gezicht van de club, onmisbaar voor TV De Maten.

‘Ze kennen je’

Van der Marel geeft inmiddels al 42 jaar tennisles, waarvan dus de laatste veertig jaar bij De Maten. De jury prijst hem om zijn kennis en enthousiasme, maar zeker ook om zijn verbindende rol tussen tennisleden en tussen verenigingen in de regio. Bovendien is hij een constante factor op de vereniging, zo realiseert hij zich, terwijl bestuursfuncties nog weleens wisselen. “Ik heb nogal wat verschillende besturen meegemaakt. Ik werk hier al zo lang en ik ben vrijwel elke dag op de club. Dan hoor en zie je veel. En spreken mensen je ook aan over zaken die ze op de club signaleren. Want ze kennen je. Dat geldt ook voor het bestuur, dus voor mij is het makkelijk om dit soort dingen op te pikken en door te spelen.”

Goed overweg met kinderen

Een terugloop van het aantal leden is ook bij De Maten de laatste jaren wel zichtbaar geweest. Des te belangrijker is het dat een tennisleraar zijn best doet om tennis leuk en aantrekkelijk te houden voor leden, weet Van der Marel. “Vooral de jeugd is niet zo makkelijk te behouden voor de tennissport, zeker hier, met twee grote hockeyverenigingen in de nabije omgeving. Maar lesgeven aan kinderen gaat mij goed af, ik heb nu eenmaal altijd goed overweg gekund met kinderen. De kinderen zelf en de ouders vinden het leuk zeggen ze vaak, ze komen daarom graag bij mij terug. Zo kan ik dan een verschil maken.”

De zestigjarige Van der Marel heeft nog veel plezier in zijn werk, vooral ook omdat hij aan zo veel verschillende groepen les geeft. “Jeugd en senioren, maar ook beginners, iets gevorderden en gevorderden. Die variatie houdt het leuk.” Maar hij weet ook dat de jaren gaan tellen. “Ik voel me nog heel fit, maar ik geef al niet meer zoveel uren les als vroeger. Ik wil dit nog wel een paar jaar doen, maar dan is het mooi geweest. Dan is het zaak om dit op de juiste manier en aan de juiste persoon over te dragen.”